Lexiq

Freegan

A freegan a hagyományos gazdaságban való korlátozott részvételt, és minél kevesebb erőforrás felhasználását hirdető mozgalom, ami leginkább arról ismert, hogy követői az élelmiszerboltok konténereiből kigyűjtve hasznosítják a kidobásra ítélt élelmiszereket.

egy hipermarket kukáiból megmentett zöldség- és gyümölcsmennyiségA freegan kifejezést gyakran a dumpster diving (kukázás) szinonimájaként használják, de a freegan ideológia általában nem csak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről szól, hanem a fogyasztói társadalom és a piacgazdaság nagyobb léptékű kritikájával, és alternatív életmódok követésével, népszerűsítésével párosul.

A mozgalom a gazdagabb országokban elterjedt, ahol nagyobb mértékű az élelmiszer pazarlása. Szegényebb országokban gyakran nincs is annyi és olyan minőségű kidobott élelmiszer, ami lehetővé tenné ezt az életmódot (legfeljebb a vásárolt élelmiszer alkalmanként való kiegészítéseként).

A kifejezés az angol free (=ingyen) és vegan (= állati eredetű termékek mellőzése) szavak összetételéből áll, és arra utal, hogy követői nem csak állati eredetű élelmiszert nem vásárolnak, hanem (szinte) semmilyent.

Publikálva: 2021. február 15.