Lexiq

Frázis

1.

A frázis eredeti jelentése beszédfordulat, szókapcsolat, megfogalmazás, de gyakran rosszallóan az üres gondolatokra, elcsépelt kifejezésmódokra használják.

Ha valaki üres frázisokban beszél vagy frázisokat pufogtat, az azt jelenti, hogy a gyakori használat folytán sablonossá vált, hangzatos közhelyeket mond. Például a "Szerény véleményem szerint mindennek oka van." kijelentésben két üres frázis el egy mondaton belül. Ennek a jelentésnek a szinonimái: közhely, klisé, sablon, sallang, szájtépés, üres szóvirág, frazéma.

2.

A frázis a zenében a mű egy kisebb dallamegysége, ami változó hosszúságú lehet, de nagyságrendileg olyan hosszú, amit egy lélegzettel el lehet énekelni.

Ezek a zenemű értelmezésében úgy működnek, mint a beszédben a mondatok. Egy‑egy frázis egy‑egy rövid zenei gondolatot fejez ki, és a frázisok végei a vesszőhöz vagy a ponthoz hasonlóan tagolják a zenét. A frázisokat a kottában kötőívekkel jelzik.

Például a születésnapokon énekelt Happy birthday to you (Boldog szülinapot) című dalban a köszöntés minden ismétlése egy‑egy új frázis:

A frázis szó a görög phradzo (=mond) igéből eredő latin phrasis (=kifejezés) szóból származik.

Kapcsolódó szó: frazeológia

Publikálva: 2021. március 7.