Lexiq

Frakció

1.

A frakció egy politikai párt tagjainak szűkebb csoportja.

Ennek két értelme lehetséges:

  1. a csoport szervezett és jogilag elismert módon képviseli a pártot valamilyen másik szervezetben, azaz egy párt parlamentbe jutott része vagy önkormányzati képviselőinek köre (például a Fidesz frakció lehet egy önkormányzati testületen belül a fideszes politikusok csoportja)
  2. a csoport azért különül el a párt többi tagjától, mert nem ért egyet a párt elvi vagy politikai nézeteivel (például egy baloldali frakció erősebben képviseli a társadalmi egyenlőség fontosságát, mint a párt általános irányvonala)

A kifejezés a latin fractio (=törés) szóból ered. Innen származik a csonttörés orvosi neve, a fractura is. A szó politikai jelentése az azonos értelmű, német Fraktion szóból került át a magyar nyelvbe.

Bővebben: Frakciók (Országgyűlés)

2.

A frakció a kémiában egy folyadék keverékének lepárlás útján történő szétválasztása során kapott egyik elkülönített anyag.

Például a kőolaj‑finomítás során az igen változatos összetételű nyersolajat 350‑400 °C fokra felmelegítik, ettől a nagy része gáz halmazállapotúvá válik. Ahogy ez a gőz fokozatosan hűl, idővel egyre könnyebb vegyületei válnak folyékonnyá, így különül el egymástól a kenőolaj, a gázolaj, majd a petróleum, végül a benzin.

Kapcsolódó szó: frakcióvezető

Publikálva: 2021. április 6.