Lexiq

Forráskód

A forráskód (vagy röviden csak forrás, angolul source code) egy számítógépes programozási vagy leíró nyelv utasításait tartalmazó, ember által is olvasható, általában szöveges fájl.

Ez az a kód, amit a programozók vagy például weboldal készítők írnak, amikor egy szoftvert vagy weboldalt szeretnének létrehozni. Általában egy egyszerű szövegszerkesztőt használnak hozzá, ami gyakran plusz funkciókkal van ellátva, hogy a kód könnyebben átlátható, illetve létrehozható legyen (például az egyes parancsokat más színekkel jelöli a program).

A forráskódot egy fordítóprogram alakítja át a számítógép által értelmezhető kóddá (ennek a forrása a szöveges fájl, innen ered a forráskód név), vagy néha átalakítás nélkül, egy parancsértelmező segítségével futtatják, illetve jelenítik meg az általa leírt dokumentumot.

Ha például valaki PHP nyelven szeretné kiírni egy weboldalra azt, hogy "helló", akkor ennek az alábbi parancsból áll a forráskódja:

echo "helló";

Itt az "echo" a kiíró parancs, az idézőjelben lévő szöveg a paraméter, amit kiír, a végén pedig a pontosvessző azt jelzi, hogy vége a parancsnak, és utána majd egy másik parancs fog következni.

Publikálva: 2020. augusztus 8.