Lexiq

Fogyaszthatósági idő

Ha egy élelmiszer csomagolásán a fogyasztható (vagy angolul use by, németül zu verbrauchen bis) felirat található, akkor a gyártó csak az ott megjelölt időpontig garantálja, hogy a termék elfogyasztása biztonságos.

A fogyaszthatósági idő megfelelő tárolás esetén érvényes. Ha például valamit hűtve kell tárolni, és te nem rakod hűtőbe, akkor előfordulhat, hogy a rajta található dátumnál hamarabb megromlik. Ha viszont vásárlás után közvetlenül lefagyasztod az élelmiszert, akkor a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági idő után is biztonságosan felhasználhatod.

Fogyasztható felirattal leggyakrabban gyorsan romló élelmiszerek, például hús, tojás, tejtermékek csomagolásán lehet találkozni.

Egyes termékek, például a húsfélék esetén a fogyaszthatósági időt érdemes szigorúan betartani, azonban vannak, akik például a tejtermékeket saját felelősségre rövid ideig a lejárati idő után is fogyasztják, ha a szaga és egy tesztízlelés alapján az még jónak tűnik. Bár lehet, hogy a lejárt termékek fogyasztása után közvetlenül nem tapasztal valaki semmilyen problémát (például hasmenést), ettől még előfordulhat, hogy rendszeres fogyasztásuk hosszabb távon problémához vezet.

Ellentéte a minőségmegőrzési idő.

Publikálva: 2020. november 21.