Lexiq

Flow

1.

Az angol flow (kiejtve: fló) szó szerinti jelentése áramlat, áramlás, folyam, de a pszichológiában azt az állapotot nevezik így, amikor annyira elmerülsz egy tevékenységben, annyira csak arra az egy dologra összpontosítasz, hogy teljesen belefeledkezel, és elveszíted az időérzékedet.

Például ilyet érezhetsz egy rejtvény megfejtése során, vagy sziklamászás közben, de akár egy videojáték során is. A lényeg minden esetben az, hogy a feladat nehézsége éppen csak egy picivel haladja meg a képességeidet, hogy kihívást jelentsen teljesíteni, ugyanakkor folyamatos sikerélményt adjon.

A fogalmat Csíkszentmihályi Mihály magyar származású amerikai pszichológus írta le 1975‑ben.

2.

A flow a zenei szlengben a szövegelés, duma jelentésével azonos.

A rap műfajban az előadók legfőbb erénye a jól megírt szöveg és annak pontos felmondása. Ha valaki technikailag kifogástalan, jó ritmusú, találó rímekben végződő, versszerű dalszöveget ír, és ezt a zene ütemének megfelelő tempóban, érthetően artikulálva, kifejezően hangsúlyozva adja elő, akkor neki "jó a flow‑ja", azaz a hallgatót magával ragadja a szöveg.

Ritkább esetben előfordul, hogy a flow‑t nem a zenei élményre, hanem a dalszöveg tartalmára, mondanivalójára használják. Akinek ilyen értelemben jó a flow‑ja, az a rapper egyedi, elgondolkodtató nézeteket közöl a dalával.

Publikálva: 2021. december 5.