Lexiq

Flexitáriánus

A flexitáriánus (vagy más néven szemi-vegetáriánus egy félig vegetáriánus étrend, azaz amikor valaki elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, de alkalmanként kis mennyiségben húst is eszik, elsősorban halat, ritkábban minőségi fehér vagy vörös húst. A "korlátozott mennyiség" persze egyénenként változó adagot jelent. Ha a korábbiakhoz képest kevesebb húst kezdesz enni, akkor tulajdonképpen te már flexitáriánusnak számítasz.

A flexitáriánus étrendben tehát engedélyezett minden zöldség és gyümölcs, a gabonafélék, a magvak, a növényi olajok, sőt még a tejtermékek és a tojás is, és csak annyi korlátozás van, hogy húst mértékkel kell fogyasztani. A kezdő flexitáriánusok hetente 2‑3 napon, a haladók már heti 5‑6 napon húsmentesen táplálkoznak.

Van, aki a flexitárianizmust a mediterrán étrenddel azonosítja, hiszen a kettő nagyon hasonlít egymásra.

A flexitáriánus diéta előnye, hogy összességében sokkal egészségesebb, mint a magyar hagyományok szerinti mindenevő életmód; a flexitáriánusok zsírtömege kisebb, azaz ők kevésbé túlsúlyosak, mint a mindenevők; továbbá ez az életmód a környezetet is kíméli, hiszen a becslések szerint ha az egész emberiség így táplálkozna, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.

A flexitáriánus kifejezés a flexibilis (azaz rugalmas) és a vegetáriánus (azaz növényevő) szavak összevonásából ered, utalva arra, hogy ez egy alapvetően vegetáriánus életmód, amiben időnként megengedett a csalás. A flexitárianizmus másik neve szemi-vegetarianizmus, azaz "félig vegetarianizmus", ami szintén azt tükrözi a nevében, hogy a vegetáriánus étrendhez közelít, de félúton megáll. Éppen emiatt erre sokkal könnyebb átállni, mint a sokkal szigorúbb vegetáriánus étrendre, ahol semmiféle hús nem engedélyezett.

Bővebben: A vegetáriánus és a flexitáriánus étrend előnyei (DiabFórum)

Publikálva: 2020. május 27.