Lexiq

Flavonoid

A flavonoidok olyan vegyületek, amiket növények állítanak elő az anyagcseréjük során. Több mint 6000 vegyület tartozik ide, amelyek kémiai szerkezete és élettani hatása igen változatos.

A flavonoidok a növények életében sok hasznos funkciót töltenek be:

áfonya, málna, feketeszeder egy halombanMivel a flavonoidok a növények biológiai működésének természetes melléktermékei, ezért a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén az emberek is sokat fogyasztanak belőlük. Különösen magas flavonoidtartalmú étel a petrezselyem, a hagymafélék, a bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, szeder, málna, eper, ribizli), a citrusfélék (pl. citrom, narancs, mandarin, grapefruit), a banán, a homoktövis, a hajdina, a kakaóbab, a zöld tea, az oolong tea, a fekete tea, a vörösbor, a ginkgo biloba stb.

A flavonoidok rosszul szívódnak fel az emberi szervezetben, a bevitt mennyiségnek kevesebb mint 5%‑a hasznosul, ráadásul gyorsan átalakulnak és kiürülnek a szervezetből, ezért hatásuk elhanyagolható az emberi testben.

A közhiedelem számos egészségvédő hatást feltételez a flavonoidoknak az antioxidáns tulajdonságuk miatt. Többek között gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását gátló hatást tulajdonítanak nekik. Ezt az elképzelést azonban még sem az amerikai (FDA), sem az európai (EFSA) élelmiszerügyi hatóság nem erősítette meg, illetve mind ez idáig nem hagytak jóvá semmilyen flavonoidot gyógyszerként. Sőt, az amerikai hivatal számos étrend-kiegészítő céget figyelmeztetett már a flavonoidok egészségvédő hatásáról szóló félrevezető állítások miatt.

Ettől függetlenül a magas flavonoidtartalmú étrend természetesen nagyon egészséges, hiszen ez azt jelenti, hogy sok zöldség és gyümölcs van benne, de ez nem a flavonoidoknak, hanem a növényi ételek egyéb jótékony hatásainak köszönhető.

A flavonoid név a latin flavus (=sárga) szóból ered, mert az ide tartozó vegyületek többsége a természetben sárga színű.

Bővebben: Flavonoidok (Wikipédia)

Publikálva: 2022. szeptember 27.