Lexiq

Flatulencia

A flatulencia jelentése fokozott bélgázképződés, ami jellemzően felfúvódással és hasi puffadással együtt jár.

Richard Newton angol karikaturista szellentős rajzaEgy egészséges ember naponta körülbelül 10‑15 alkalommal szellent, ám ezek zömét maga sem veszi észre, mert a bélgázok többsége szagtalan. Flatulencia esetén azonban sokkal gyakoribb a gázképződés. Ennek a megnövekedett gázmennyiségnek két forrása lehet:

  1. Fokozott gázbevitel a szájon át, azaz túl sok levegő nyelése, például sok ivás mellett, vagy sietve történő, kapkodós étkezés közben, esetleg szénsavas italok által, rágógumi vagy cukorka fogyasztása miatt, vagy akár dohányzás alkalmával. Ennek egy részét kiböfögjük, de ha a levegő a gyomorból továbbhalad a belekbe, akkor a legnagyobb része szellentéssel távozik.
  2. Fokozott gázképződés a belekben, amikor az emészthetetlen szénhidrátok a bélrendszer első szakaszából (a vékonybélből) feldolgozatlan formában a későbbi szakaszba (a vastagbélbe) kerülnek. Ilyenkor a lebontás az itt élő jótékony bélbaktériumokra hárul, és ők ennek a műveletnek a során különböző gázokat termelnek, amik a végbélen keresztül távoznak.

Bővebben: Puffadás, bélgáz (InforMed)

Publikálva: 2020. december 7.