Lexiq

Felbontás

Egy kép felbontása az azt alkotó képpontok számát jelenti.

Különböző képernyő felbontások egymáshoz viszonyítvaKépek vagy kijelzők esetén ezt általában a vízszintes képpontok és a függőleges képpontok számának szorzatával szokták jelezni. A 800x600‑as felbontás azt jelenti, hogy a kép vízszintesen 800 pixel, függőlegesen pedig 600 pixel. Néha egyszerűen 4K vagy 8K alakban jelölik, ami azt jelenti, hogy a vízszintes képpontok száma megközelítőleg 4000, illetve 8000 pixel.

Egy adott képernyőméretnél minél nagyobb a felbontás, annál élesebb a kép, és annál kisebbek (azaz közelről nézve is kevésbé láthatóak) az egyes pixelek.

Fényképezőgépek képérzékelője esetén általában a szorzat eredményét szokták megadni. A 12 Megapixel például 12 millió képpontot jelent, ami több különböző vízszintes és függőleges felbontást is takarhat.

A felbontást olykor - például nyomtatók vagy szkennerek esetén - DPI‑ben (dot per inch) szokták közölni. A DPI azt adja meg, hogy egy 2,54 cm‑es vonalon hány pont fér el (amikor pixelekkel számolunk, akkor ezt az értéket PPI‑nek (pixel per inch) nevezzük).

Publikálva: 2020. április 26.