Lexiq

Favicon

A favicon egy weboldalhoz tartozó kis kép (ikon), amit a böngészők megjelenítenek a böngészőlap elején és a könyvjelzőknél.

A Lexiq faviconja a böngészőlap bal oldalánRégebben a weboldal főkönyvtárában kellett elhelyezni favicon.ico néven, manapság viszont már tetszőleges könyvtárban és néven elhelyezhető, valamint ICO helyett akár PNG vagy GIF formátum is használható.

A weboldal készítője az oldal HTML kódjának HEAD részében az alábbi sorral tudja megadni, hogy melyik képet használja a böngésző faviconként:

<link rel="icon" type="image/png" href="/favicon_neve.png" />

A kép mérete régebben 16x16 pixel volt, napjainkban azonban már elterjedtebb a 32x32 pixeles változat, de néha 96x96, 192x192 és 196x196 pixel méretben is elkészítik, mert ezek a nagyobb képek jelennek meg mobil eszközökön, ha valaki a honlapot kirakja a kezdőképernyőjére. Ilyenkor mindegyik képet külön el kell helyezni a weboldal HEAD részében, a méretet az alábbi módon jelölve:

<link rel="icon" type="image/png" href="/favicon-196.png" sizes="196x196">

A szó az angol favorites icon (= kedvencek ikon) kifejezés rövidítése, ami arra utal, hogy a kép a kedvenceknél jelenik meg.

Publikálva: 2020. május 24.