Lexiq

Fast fashion

A fast fashion szó szerinti jelentése gyors divat vagy idénydivat, azaz a gyorsan és olcsón új ruhákat gyártó ruhaüzletek működési elve. Ennek lényege, hogy a híres és elismert divattervezők munkáit lemásolják, olcsó alapanyagokból és olcsó munkaerővel legyártják, és néhány hét alatt az üzletekbe szállítják a legújabb divatként tálalva.

fast fashion ruhák egy üzlet fogasainAz ilyen üzleteket onnan lehet felismerni, hogy árukészletük gyakran cserélődik, akár havonta kiadnak egy-egy új kollekciót, továbbá egy szezon alatt is vannak leértékeléseik, csak hogy minél gyorsabban megszabaduljanak az előző készlettől, és helyet kapjanak az új modellek.

A fast fashion iparág 2 legfőbb hátránya:

  1. ezek a ruhák nem minőségi anyagokból és nem minőségi munkával készülnek, így kevésbé tartósak (például könnyebben kinyúlnak, gyorsabban kopik a színük stb.)
  2. ezek a cégek távol-keleti vagy afrikai gyárakban, nevetségesen alacsony fizetéssel, gyakran embertelen munkakörülmények között dolgoztatják alkalmazottaikat

Fast fashion üzlet például a Bershka, a C&A, a Camaieu, a Deichman, a H&M, a Mango, a New Yorker, a Next és a legtöbb olyan cég, akik a tömegeket vonzó bevásárlóközpontokban tartják fenn üzlethelyiségeiket.

Ellentéte: slow fashion,  fenntartható divat.

Bővebben:

(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!