Lexiq

Fájl

A számítástechnikában a fájl (állomány, adatállomány vagy angolul file) logikailag összefüggő adatok csoportját jelenti, amiket valamilyen adathordozón, például merevlemezen vagy memóriakártyán tárolunk. Ha például a telefonoddal készítesz egy fényképet, akkor ezzel egy képfájl jön létre, amit később a számítógépedre másolhatsz, elküldhetsz valakinek vagy csak egyszerűen megtekintheted a tartalmát.

A fájlok jele egy behajtott sarkú papírlapA fájlokra a nevükkel lehet hivatkozni. A fájlnév a legtöbb esetben egy névből és egy tőle ponttal elválasztott kiterjesztésből áll (ez utóbbi elhagyható). A kiterjesztés a fájl típusára utal. Például a "kutya.jpg" esetében a JPG a kiterjesztés, ami egy képformátum, a fájl tehát valószínűleg egy kutyát ábrázoló képet tartalmaz.

Egy könyvtáron belül nem lehet két ugyanolyan nevű fájl. A fájl elérési útjának azt az utat nevezzük, amit be kell járnunk, hogy eljussunk a fájlhoz, például az adathordozó nevét, és a könyvtárak neveit, amiben a fájl található.

Kapcsolódó szó: fájlkezelő

Publikálva: 2020. április 28.