Lexiq

Fair

1.

Az angol fair (kiejtése: fer) szó jelentése sportszerű, tisztességes magatartás, ami az alapvető szabályok betartásán túl az erkölcsileg kifogástalan, elfogulatlan hozzáállást is magában foglalja.

Ha például el akarod adni a régi telefonodat, de elhallgatod, hogy az akkumulátora fél nap alatt lemerül, akkor az nem fair (angolul unfair) viselkedés. Ha viszont ezt bevallod a vevőnek, és emiatt annyival olcsóbban adod a telefont, amennyibe egy új akkumulátor kerül, az fair eljárás részedről.

A sportban általában a fair play szóösszetételt használják, aminek jelentése sportszerű játék, azaz példamutató magatartás a verseny vagy a meccs során akkor is, ha nyersz, de akkor is, ha veszítesz. Ha például egy futóversenyen valaki elesik, és egy ellenfele megáll felsegíteni őt, emiatt rosszabb eredménnyel végezve, az fair play, hiszen az illető a lényegi versenyszabályokon túlmenően, korrektül, önzetlenül, emberségesen járt el sporttársával szemben.

2.

Az angol fair (kiejtése: fer) szó jelentése főnévként vásár, kiállítás. Például a Budapest Art Fair egy kortárs kiállítás a Műcsarnokban, ahol a képeket meg is lehet vásárolni.

Publikálva: 2020. augusztus 4.