Lexiq

Fagyöngy

A karácsonyi fagyöngy a fehér fagyöngy (latinul Viscum album) nevű, örökzöld növény, ami más fák ágain élősködve, fél‑egy méter nagyságú, gömbölyded bokrokban nő. A fagyöngy Magyarországon és egész Európában elterjedt, és fehér bogyós termése általában október-novemberben érik be.

fagyöngyA fagyöngyhöz az a karácsonyi hagyomány fűződik, miszerint aki alá áll, azt meg kell csókolni. Egy északi mitológiai legenda szerint az istennő azt mondta, hogy aki alá áll, annak lehetősége van egy csókkal bizonyítania a szerelmét. Valójában a fagyöngyöt már a középkorban is karácsonyi dekorációként használta a nyugati világ, a termékenység és az életerő jelképeként. A csókolózás hagyományát a 18. századi angol szolgálók terjesztették el, akiknél az volt az előírás, hogy a férfiak megcsókolhattak bárkit, aki a fagyöngy alatt állt, és aki visszautasította a csókot, arra balszerencse várt. Napjainkban leginkább az amerikai romantikus filmekben jelenik meg ez a szokás.

A fagyöngy az emberekre nézve mérgező, bár felnőttek esetében legtöbbször nem halálos kimenetelű. Velünk szemben sok állat számára a bogyói és a levelei is értékes táplálékul szolgálnak.

A karácsonyi fagyöngy angolul mistletoe (kiejtése: miszltó).