Lexiq

Ezüstvasárnap

Az ezüstvasárnap advent harmadik vasárnapja, azaz a karácsonyt megelőző utolsó előtti vasárnap. Ez a nap egyúttal advent második felének kezdetét is jelzi.

Kicsit megtévesztő lehet, hogy a harmadik vasárnap színe a második helyet jelképező ezüst szín, de ez azért van így, mert karácsony napjától visszafelé kell számolni a vasárnapokat.

Ezüstvasárnap minden évben december 11. és december 17. közé esik, dátuma 2020[‑]ban december 13.

Az ezüstvasárnapot egyházi körökben Gaudete vasárnapnak vagy örömvasárnapnak is nevezik, hiszen a keresztények számára ez a nap elővetíti Jézus eljövetelét és ennek örömét.

adventi koszorú három égő gyertyávalAz adventi koszorún ekkor kell meggyújtani a harmadik gyertyát. Ez hagyományosan rózsaszínű, ami az öröm színe, míg a többi három gyertya eredetileg lila színű, ami a bűnbánatot jelképezi.

Ezüstvasárnap az üzletek általában nyitva vannak, sőt egyes helyek meghosszabbított nyitvatartási idővel várják a vásárlókat.

Az első kivételével minden adventi vasárnapnak saját neve van: a második a bronzvasárnap, a harmadik az ezüstvasárnap, az utolsó az aranyvasárnap.