Lexiq

EU kártya

Az EU kártya (vagy teljes nevén Európai Egészségbiztosítási Kártya) lehetővé teszi, hogy egyes országokban ugyanolyan állami egészségügyi ellátást kapj, mint az ottani helyiek, úgy, hogy ezt a magyar egészségbiztosítás fizeti.

A kártya csak az orvosilag szükséges ellátásokra jogosít (amit ha nem kapnál meg, akkor idő előtt haza kellene utaznod), és csak akkor, ha nem kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételéért utaztál a másik országba. Nem teheted meg például, hogy külföldre utazol azért, mert ott szerinted jobb ellátást kapsz, mint Magyarországon, viszont ha utazás közben külföldön megbetegedsz, akkor nyugodtan használhatod a kártyát.

A kártya használható Ausztriában, Bulgáriában, Belgiumba, Ciprusban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Horvátországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Lengyelországban, Lettországban, Liechtensteinben, Litvániában, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Szerbiában.

A kártyát csak olyan helyen lehet használni, ami az adott ország társadalombiztosítása fedez (ilyenek az állami kórházak), és ha a helyieknek valamiért fizetniük kell, akkor az EU kártya tulajdonosának is ki kell fizetnie az adott összeget. Egyes országokban (Belgium, Franciaország, Luxemburg és Finnországban néhány szolgáltatónál) visszatérítéses rendszer működik, ilyenkor az ellátást ki kell fizetned, és utólag kapod vissza a pénzt.

Ha nincs EU kártyád, akkor ki kell fizetned az orvosi ellátást, de itthon 6 hónapon belül a kormányhivatalban visszatérítést kérhetsz a számla benyújtásával.

EU kártyát igényelni kormányhivatalnál személyesen vagy meghatalmazott útján, illetve postai levélben vagy Ügyfélkapun keresztül lehet, leghamarabb az előző kártya lejárata előtt 1 hónappal. Személyes átvétel helyett ingyenes postázása is kérhető. Érvényességi ideje 36 hónap.

Bővebben: Európai Egészségbiztosítási Kártya (NEAK)

Publikálva: 2022. augusztus 8.