Lexiq

ESL tej

Az ESL az angol Extended Shelf Life, magyarul megnövelt eltarthatóság rövidítése. Lényege, hogy a tejet nagyon rövid időre (legalább 0,1 másodpercig) 100‑135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, és utána gyorsan le is hűtik. Ez nagy mértékben csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok számát.

Létrehozására több különböző módszer létezik, amik a hőmérsékletben, és szűrési technológiában térnek el. Mindegyiknek egy kicsit más a hatása a tej ízére, szagára és vitamintartalmára. Az ESL tejek vitamintartalma 0‑5%‑kal kevesebb a kevésbé magas hőmérsékletre melegített, 6‑12 napig eltartható pasztőrözött tejhez képest, ízüket azonban a legtöbben nem tudják megkülönböztetni egymástól.

Az ESL tejek hűtést igényelnek, és 3‑4 hétig tarthatóak el. Még tovább eltartható (és magasabb hőmérsékletre melegített) az UHT tej.