Lexiq

Epigenetika

Az epigenetika az a tudományág, ami azzal foglalkozik, hogy az örökölt tulajdonságok érvényesülésére hogyan hatnak a környezeti hatások.

Ilyen környezeti hatás például a táplálkozás, a mozgás, a higiénia, az alvás, az élet során elkapott fertőzések, a pszichológiai hatások és számos egyéb környezeti és viselkedéses tényező.

Ezek a külső hatások a gének működését úgy befolyásolják, hogy a DNS nukleotid-sorrendjét nem változtatják meg, ám a DNS kémiai szerkezetét módosítják, például a kromoszómák hosszának változtatásával vagy egy gén működésének ki-be kapcsolásával.

Az epigenetika két területen vizsgálódik:

  1. a környezeti hatások miképpen hatnak az egyénre, aki a hatásokat átéli (például az alultápláltság vagy az elhízás hogyan formálja az emésztésért felelős gének működését)
  2. a szülőket ért környezeti hatások milyen változásokat okoznak a gyerekeikben (például a háborús területen kihordott terhesség hogyan befolyásolja a gyermek szorongásának szintjét)

Az epigenetika szó a görög epi- (= valami feletti, valamin túli) előtag és a genetika (azaz az öröklés tudománya) szó összekapcsolásából származik, utalva varra, hogy az epigenetikai változások nem az öröklődés útján, hanem azon felül érvényesülnek.

Publikálva: 2020. október 26.