Lexiq

Enklávé

Az enklávé olyan terület, ami teljes egészében egy másik területen belül helyezkedik el, azaz amit minden irányból egyetlen másik terület vesz körbe.

Például Budapest a tőle jogilag teljesen elkülönülő Pest megye enklávéja. Hasonlóképp nemzetiségi enklávét képeznek a csángó magyarok is Románia észak-keleti Moldva tartományában. Kicsit elvontabb értelemben az enklávé szó utalhat egy egészen szűk, nem hivatalos térre is, például az illegális kereskedelem helyszínére a budapesti Ecseri úton.

egy kisebb méretű, sötétebben színezett terület az őt körülvevő, világosabb területen belülEgy állami terület esetében az enklávé olyan állam, aminek teljes felségterülete egy másik ország területébe ékelődött, azaz kizárólag ezzel az egyetlen országgal határos a szárazföldön. Összesen három ilyen van a világon: a Vatikán és San Marino Olaszországban, illetve Lesotho királysága Dél‑Afrikában.

Az enklávé kifejezés a latin inclavare (= bezár) szóból eredő francia enclave szó átvétele. Ez eredetileg egy jogi kifejezés volt: így nevezték azt a szántóföld-területet, amit egy másik tulajdonos földje úgy vett körül, hogy azt nem lehetett megközelíteni és megmunkálni anélkül, hogy a másik területén áthaladt volna. A bezártságot jelentő enklávé szónak logikus ellentéteként, mesterségesen képezték a kizártságra utaló exklávé kifejezést.

Bővebben: Enklávé és exklávé (Vojázs, Vojázs)

Publikálva: 2021. április 14.