Lexiq

Emocionális

Érzelmeken alapuló, érzelmek által vezérelt gondolkodás, amikor a tényeket, az észérveket figyelmen kívül hagyjuk egy felfokozott idegi állapotban.

Például ha titokban féltékeny vagy a házastársad egyik munkatársára, majd egyik este a férjed/feleséged túlórázik, és ebből azt a következtetést vonod le, hogy viszonyuk van egymással, akkor az egy emocionális reakció a részedről, hiszen ilyenkor figyelmen kívül hagyod az észszerű valóságot, és az érzéseid (a féltékenység és a magány) átveszik az irányítást a gondolkodásodban. Ebben az esetben nem vagy tudatában annak, hogy féltékenységi fantáziálásodat a heves érzelmeid okozzák.

VAGY

Olyan érzelmes embertípus, akinek döntéseit és tetteit inkább az érzései irányítják, mintsem a kimért megfontoltság. Az ilyen ember a pozitív és a negatív érzéseit is fokozottabban éli meg, és ezeknek nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint a racionális embertípus.

Például ha valaki rendszerint az alapján dönti el, hogy mit egyen, hogy éppen mit kíván meg, ahelyett, hogy mérlegelné, mi az egészséges és tápláló étel számára, akkor ő az étkezését tekintve emocionális alkat. Ebben az esetben az illető általában tudatában van annak, hogy fittyet hány az észérvekre, sőt hajlamos szándékolt döntésként vagy erényként tekinteni arra, hogy ő "a megérzéseit követi".

Az emocionális kifejezés az emóció, azaz az érzelem szó származéka.