Lexiq

Előválasztás

Az előválasztás az, amikor a négyévenkénti országgyűlési képviselő választás vagy az ötévenkénti önkormányzati választás előtt szavazhatnak az emberek arról, ki legyen a jelölt a rendes választáson.

Ennek elsődleges célja, hogy a pártok megtudják, kik népszerűek a lakosok körében, kiket érdemes indítani majd a rendes választáson. Ugyanakkor ez egyben politikai kampányként is funkcionál, hiszen magán az eseményen túl az erről szóló híradások, illetve az ezt megelőző viták és párbeszédek is növelik a pártok ismertségét.

Mivel az előválasztás nem egy hivatalos politikai esemény, hanem egy önkéntes alapon szervezett nulladik forduló az egyfordulós rendes választás előtt, ezért a lebonyolítása nincsen törvényileg szabályozva.

Az előválasztásra nem kötelező elmenni ahhoz, hogy a rendes választáson szavazhass, hiszen ez kizárólag azt befolyásolja, hogy a párt kit indít majd jelöltként néhány hónap múlva.

Magyarországon először 2019 első hónapjaiban szerveztek előválasztást, amikor a budapesti lakosok megszavazták, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely legyen.

A következő magyar előválasztás a 2022‑es országgyűlési választás 0. fordulója lesz, amikor az emberek arról szavazhatnak, ki legyen a hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje és 106 közös egyéni képviselő‑jelölje.

Bővebben:

Publikálva: 2021. május 17.