Lexiq

Előjegyzett tranzakció

Az előjegyzett tranzakció vagy más néven előjegyzett számla- és kártyaforgalom a folyamatban lévő, a bankod által előjegyzett, de később teljesítendő tranzakciók összege.

Amikor a bankkártyáddal vásárolsz, a bank nem vonja le azonnal a pénzt a számládról. Az üzlet, ahol vásároltál, először elküldi a saját bankjának a vásárlásodról szóló bizonylatot. Ez a bank elküldi a pénz igénylését a te bankodnak. Végül a te bankod lekönyveli magának a tranzakciót, és a te számládról levonva elküldi a vásárlásod összegét az eladó számlájára (ezt nevezik tényleges kiegyenlítésnek). Amíg ez a 2‑3 munkanapig tartó folyamat tart, addig a vásárlás összege nálad előjegyzett tranzakcióként (vagy zárolt összegként) jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás összege már nem áll a rendelkezésedre. A bankod ezzel előzi meg azt, hogy esetleg elköltöd azt a pénzt, amiből ő kifizetné az eladót.

Például ha megrendelsz a neten egy kabátot 9000 Ft‑ért, és a bankkártyáddal fizeted ki, akkor a bankod még csak zárolja a számládon ezt a 9000 Ft‑ot. Amíg a ruhaüzlet és a bankok "beszélgetnek egymással", addig ezt a pénzt nem tudod még egyszer elkölteni, hiszen ez a 9000 Ft már az eladót illeti, csak még nem kapta meg.

Ugyanígy ha készpénzt veszel fel egy automatából, akkor te ott rögtön megkapod a kért összeget, viszont amíg a bank nem könyveli le magánál a felvételt, addig zárolja ezt a pénzt a számládon (máskülönben akár azt is megtehetnéd, hogy teljesen kifosztod az automatát abban a 2‑3 napban, amíg a bank el nem könyveli a tranzakciót, majd eltűnsz a bank szeme elől).

Az előjegyzett tranzakció összege néhány nappal később ténylegesen levonásra kerül a bankszámládról, amit a számlatörténetedben ellenőrizhetsz.