Lexiq

Életmód orvoslás

Az életmód orvoslás az orvostudománynak az a területe, ami életmódváltással igyekszik megelőzni, illetve kezelni az egészségtelen életmódból eredő betegségeket.

Ilyen betegség többek között a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, bizonyos rákfajták, az allergia, az asztma stb.

egy felszeletelt almaAz életmódváltás legfontosabb része a helyes táplálkozás, a megfelelő mozgás, az elegendő alvás, a hatékony stressz-kezelés, a káros szenvedélyekről való lemondás (pl. dohányzás, alkohol, kábítószer), valamint a minőségi társas kapcsolatok kiépítése és fenntartása. Ezek azok a területek, melyekbe belenyúlva a legtöbbet tehetünk az egészség megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében.

Fontos hangsúlyozni, hogy az életmód orvoslás nem a modern nyugati gyógyítás alternatívája vagy ellenlábasa, hanem annak a kiegészítője, ami azzal foglalkozik, hogy mik azok a tudományosan bizonyított elvek, amelyek megvalósításával a lehető legegészségesebben és a lehető legtovább élhetünk.

Az életmód orvoslás neve angolul lifestyle medicine.

Bővebben:

Publikálva: 2020. december 11.