Lexiq

Élesztőpehely

Az élesztőpehely és a sörélesztőpehely egy ételízesítőként használt termék, aminek jellegzetes, intenzív, leginkább sajtra vagy dióra emlékeztető íze van.

A nevével ellentétben semmi köze a sütésre használt élesztőhöz. Sütéshez aktív élesztőt használnak, ami azt jelenti, hogy az élesztőgombák képesek megerjeszteni az ételt, azonban ez az élesztő közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Ezzel szemben az élesztőpehely egy inaktív élesztő, ami annyit tesz, hogy az élesztősejtek a termék előállítása során elpusztulnak, így már nem erjesztik meg az ételt. Az inaktív élesztő tehát tészták kelesztésére, kenyér sütésére nem használható, ráadásul a sütőélesztőre érzékenyek és a candidával küzdők is fogyaszthatják.

balra egy kis adag inaktív élesztőpor, jobbra kiszóródott sörélesztőpehelyA terméket világossárga vagy krémszínű színű pehely, granulátum vagy por formájában árusítják, és általában kész ételekre szórják (például tésztára, salátára) vagy szószokba keverik (például joghurtba, tésztaszószba).

Tápértékét tekintve az élesztőpehelynek körülbelül a fele fehérje, és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Kiemelkedően magas a B‑vitamin tartalma, és számos ásványi anyag is megtalálható benne. A vegánok előszeretettel használják a konyhájukban, egyrészt hogy pótolják az étrendjükből hiányzó B12‑vitamint, másrészt hogy előidézzék vele a sajtos ételek ízvilágát.

A nemes élesztőpehely és a sörélesztőpehely azonos módon használható, a receptekben általában felcserélhető egyik a másikkal, csak az előállításukban különböznek egymástól. Míg a nemes élesztőt kifejezetten erre a célra nevelt élesztőgombákból állítják elő, addig a sörélesztő a sörgyártás egyik mellékterméke.

Egy evőkanál (15 gramm) élesztőpehely tápértéke:

Egy evőkanál (15 gramm) élesztőpehely B‑vitamin tartalma:

Egy evőkanál (15 gramm) élesztőpehely ásványi anyag tartalma:

Publikálva: 2022. szeptember 14.