Lexiq

Elérési út

Az informatikában az elérési út (angolul path) egy fájl vagy könyvtár (mappa) pontos helyét határozza meg a fájlrendszerben.

Attól függően, hogy milyen operációs rendszert használsz, az elérési út formája különböző lehet. A könyvtárneveket általában perjel ("/") vagy fordított perjel ("\") választja el egymástól, és a legutolsó ilyen jel után már maga a keresett fájl (vagy könyvtár) neve található.

Ha például Windows-ban a notebookodba beépített egyetlen adathordozódon - amit C meghajtónak neveznek - a Windows könyvtárban van egy notepad.exe nevű fájlod, akkor annak az elérési útja "C:Windows otepad.exe". Ha az interneten, a lexiq.hu weboldalon van egy felhasznalasi_feltetelek.php nevű fájl, annak az elérési útja
"https://lexiq.hu/felhasznalasi_feltetelek.php".

Az abszolút elérési útvonal a fenti példákhoz hasonló, pontos elérési utat jelent, míg a relatív elérési útvonal az éppen aktuális könyvtártól számított elérési utat jelenti. Ilyenkor általában a ... jelenti azt, hogy ki kell lépni az éppen aktuális könyvtárból. Ha például Windowsban épp a főkönyvtárból nyíló Users könyvtárban állsz, és a szintén a főkönyvtárból nyíló Windows könyvtárba szeretnél eljutni, akkor a relatív elérési útvonal ".../Windows".

Publikálva: 2021. március 5.