Lexiq

Élelmiszerbank

Az élelmiszerbank (vagy angolul foodbank) olyan nonprofit szervezet, ami a kereskedőknél és termelőknél feleslegessé vált, de még fogyasztható élelmiszereket eljuttatja a rászorulókhoz.

Az élelmiszerbankok kaphatnak például sérült, szépséghibás, és ezért már nem eladható, közeli lejáratú vagy (ahol a törvények lehetővé teszik) már lejárt, de valójában még nem megromlott élelmiszereket.

A különböző élelmiszerbankok más‑más módon működhetnek. Van, amelyik arra helyezi a hangsúlyt, hogy a már megtermelt étel semmiképpen ne vesszen kárba, és van, amelyik kifejezetten a rászorulókon való segítésre koncentrál. Egyes élelmiszerbankok csak közvetítőként működnek a kereskedők, termelők és a segélyszervezetek között, mások közvetlenül magánszemélyeknek juttatják el a termékeket.

Magyarországon is működik élelmiszerbank Magyar Élelmiszerbank Egyesület néven.

Publikálva: 2021. február 27.