Lexiq

Elektori szavazás

Az Amerikai Egyesült Államokban az elnököt és az alelnököt a 4 évente megrendezett választásokon a szavazók nem közvetlenül választják meg. Bár a szavazólapokon az elnökjelöltek neve szerepel, az egyes államok szavazói valójában csak elektorokat választanak, az elnök személyéről pedig ezek az elektorok döntenek egy külön szavazáson.

az elektorok száma az egyes államokban a 2016-os amerikai elnökválasztásonAz elektorok egy 538 tagból álló testületet alkotnak, és az egyes elektorok (nagyon ritka kivételektől eltekintve) a saját államukban megrendezett választásokon leadott szavazatok alapján szavaznak az elnökre. Egy‑egy államban az elektorok számát a 10 évenként megrendezett népszámlálási adatok alapján határozzák meg.

Az elektorok az államuk székhelyén ülnek össze december második szerdáját követő hétfőn, és a szavazataikat lepecsételve küldik tovább.

Ahhoz, hogy a decemberi elektori szavazás sikeres legyen, az egyik elnökjelöltnek legalább 50% + 1 szavazatot kell kapnia (ami a fix 538 szavazó miatt pontosan 270 szavazatot jelent). Ha egyik elnökjelölt sem szerez abszolút többséget, akkor a képviselőház azonnali ülésen szavaz az elnök személyéről.

Az elektori rendszer miatt az egyes államokban leadott választói szavazatok számát nem lehet egyszerűen csak összeadni, és megnézni, hogy kire szavaztak többen az emberek. Például a 2016‑os elnökválasztás során Hillary Clintonra majdnem 3 millióval többen szavaztak, mint Donald Trumpra, az elektori rendszernek köszönhetően mégis Trump lett az elnök. Ez azért lehetséges, mert előfordulhat, hogy néhány államban szinte mindenki az egyik jelöltre szavaz, pár másik államban pedig éppen hogy csak többséget szerez egy másik jelölt. Az elektori szavazás során azonban ez a különbség (hogy valaki elsöprő győzelmet aratott vagy éppen hogy csak nyert egy‑egy államban) nem érvényesül, így az összes választói szavazatot összeadva más jöhet ki győztesnek, mint az elektori szavazatok alapján.

Az elektor kifejezés az angol elector (=választó) szóból származik, ami pedig a latin eligere (=választ) kifejezésből ered.