Lexiq

Early adopter

Az early adopter angol nyelvű kifejezés, aminek a szó szerinti magyar jelentése korai befogadó. A kifejezést egy termék első vásárlóira, felhasználóira használják.

Az early adopterek nyitottak az újdonságokra, a többi felhasználóhoz képest előbb találkoznak az újabb technológiákkal és termékekkel, cserébe viszont gyakran még kezdetleges, hibákkal teli terméket vagy szolgáltatást kapnak, aminek sok esetben az ára is magasabb, mint ha csak később vennék azt meg.

A cégeknek fontos az early adopterek véleménye és visszajelzése, mivel ez alapján tudják javítani a korai hibákat, illetve látják, hogy mit érdemes a terméken fejleszteni még. A korai befogadóknak ezen kívül a termék közismertebbé tevésében is nagy szerepük lehet.

Ha például valaki már a megjelenés utáni első napon megveszi a kedvenc mobiltelefon‑gyártójának a legújabb csúcskészülékét, akkor az illető early adopter. Az új telefonnal el tud dicsekedni a barátainak, akiknél hamarabb tudja használni a telefonban megjelent új funkciókat, lehetőségeket, viszont előfordulhat, hogy olyan hiba jelentkezik a készülékében, ami a később kiadott modellekben már javítva lesz.

A kifejezés Everett M. Rogers Diffusion of Innovations című 1962‑es könyvéből származik.

Publikálva: 2020. december 14.