Lexiq

E-book olvasó

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Az e-book olvasó (vagy e-könyv olvasó, angolul ebook reader vagy eReader) egy elektronikus készülék, amit kifejezetten e-könyvek, elektronikus dokumentumok olvasására fejlesztették ki. Fő ismertetőjegye, hogy viszonylag nagy méretű, alacsony fogyasztású, napfényben is jól látható, papír‑szerű kijelzővel rendelkezik.

Az e-book olvasók e‑papír kijelzőt használnak, ami a hagyományos kijelzőkkel szemben a kép megjelenítése során nem fogyaszt áramot, csak a kép megváltoztatásakor igényel energiát. Ez a tulajdonsága ideálissá teszi az olyan tartalmak megjelenítésére, amik csak viszonylag ritkán (például lapozáskor) változnak. A technológiának köszönhetően egy olvasókészülék akár hetekig is működik egyetlen feltöltéssel.

Az e-papír nem igényel háttérvilágítást, napfényben is jól látható, szembarát kijelző, de a nagyobb kontraszt, és az éjszakai használhatóság érdekében a legtöbb modern e‑könyv olvasó rendelkezik állítható háttérvilágítással is. A jelenleg elterjedt készülékek mind szürkeárnyalatos kijelzővel rendelkeznek, színes képek megjelenítésére nem alkalmasak.

A legtöbb készülék lehetővé teszi az e‑könyvekben a szövegek kijelölését, könyvjelzők elhelyezését, illetve néha a jegyzetelést is, valamint lehetőség van a benne szereplő egyes szavak jelentését egyetlen kattintással megnézni.

Egyes e-könyv olvasók beépített bolttal rendelkeznek, ahol e‑könyveket lehet vásárolni, de ettől függetlenül minden olvasóra lehetőség van a saját e‑könyvedet is feltölteni. Mivel egy‑egy könyv csak viszonylag kis tárhelyet foglal el, egy készüléken akár több száz könyvet is magaddal tudsz vinni.

E-book olvasó vásárolható például a Supergamer webáruházban, az Euronicsnál vagy az Alza.hu‑n.

Kapcsolódó szó: Kindle

Publikálva: 2020. november 25.