Lexiq

E-book olvasó

Az e-book olvasó (vagy e-könyv olvasó, angolul ebook reader vagy eReader) egy elektronikus készülék, amit kifejezetten e‑könyvek, elektronikus dokumentumok olvasására fejlesztették ki. Fő ismertetőjegye, hogy viszonylag nagy méretű, alacsony fogyasztású, napfényben is jól látható, papír‑szerű kijelzővel rendelkezik.

Az e-book olvasók e‑papír kijelzőt használnak, ami a hagyományos kijelzőkkel szemben a kép megjelenítése során nem fogyaszt áramot, csak a kép megváltoztatásakor igényel energiát. Ez a tulajdonsága ideálissá teszi az olyan tartalmak megjelenítésére, amik csak viszonylag ritkán (például lapozáskor) változnak. A technológiának köszönhetően egy olvasókészülék akár hetekig is működik egyetlen feltöltéssel.

Az e-papír nem igényel háttérvilágítást, napfényben is jól látható, szembarát kijelző, de a nagyobb kontraszt, és az éjszakai használhatóság érdekében a legtöbb modern e‑könyv olvasó rendelkezik állítható háttérvilágítással is. A jelenleg elterjedt készülékek mind szürkeárnyalatos kijelzővel rendelkeznek, színes képek megjelenítésére nem alkalmasak.

A legtöbb készülék lehetővé teszi az e‑könyvekben a szövegek kijelölését, könyvjelzők elhelyezését, illetve néha a jegyzetelést is, valamint lehetőség van a benne szereplő egyes szavak jelentését egyetlen kattintással megnézni.

Egyes e-könyv olvasók beépített bolttal rendelkeznek, ahol e‑könyveket lehet vásárolni, de ettől függetlenül minden olvasóra lehetőség van a saját e‑könyvedet is feltölteni. Mivel egy‑egy könyv csak viszonylag kis tárhelyet foglal el, egy készüléken akár több száz könyvet is magaddal tudsz vinni.

Kapcsolódó szó: Kindle

Publikálva: 2020. november 25.