Lexiq

Dvorak

A Dvorak az általánosan használt QWERTY billentyűzetkiosztás alternatívája, amit úgy fejlesztettek ki, hogy minél gyorsabban lehessen gépelni rajta.

A QWERTY kiosztás még az írógépek korában terjedt el. Kialakításakor nem az volt a cél, hogy egy jól használható, gyors gépelésre alkalmas billentyűzetet készítsenek, éppen ellenkezőleg, a gyakran együtt használt betűket igyekeztek távol helyezni egymástól, hogy az írógép mechanikája ne akadjon össze a gyors gépelés során. A kiosztás ennek ellenére fennmaradt, mert a legtöbb ember korábban már megtanulta a használatát, és emiatt nehéz lett volna később váltani.

Dvorak billentyűzetkiosztásA Dvorak kiosztás előnye, hogy akár 60%‑al gyorsabb gépelést tesz lehetővé, kevesebb gépelési hibával, valamint csökkenti az ismétlődő megterhelés okozta sérülés esélyeit, hátránya viszont, hogy több hónapos folyamat lehet rendesen megtanulni a használatát, és ez idő alatt jóval lassabban gépel az ember, mint a már megszokott billentyűzetkiosztáson. Bár aki megszokta a Dvorak kiosztást, az továbbra is tud a hagyományos QWERTY billentyűzeten gépelni, az általában lassabban megy neki, mint mielőtt átállt volna a Dvorakra.

Az alábbi videó a QWERTY és a Dvorak billentyűzetkiosztáson való gépelést hasonlítja össze:

A QWERTY‑vel ellentétben ez a kiosztás nem az egymás után álló billentyűkről, hanem egyik megalkotójáról, August Dvorakról kapta a nevét.

Hasonló alternatív billentyűzetkiosztás a Colemak.

Publikálva: 2022. szeptember 14.