Lexiq

Doxolás

A doxolás (vagy néha doxxolás, angolul doxing) korábban titkos vagy csak nehezen elérhető személyes információk összegyűjtése és publikus közzététele.

A doxolás áldozata lehet egy személy, egy cég vagy valamilyen csoport tagjai is. Doxolás például, ha egy barátod kirakja az Internetre a telefonszámodat, vagy ha egy honlapon névvel és címmel listázzák egy bűnügy állítólagos gyanúsítottjait.

A személyes információkat néha egyszerű internetes kereséssel, közösségi oldalak böngészésével szerzik meg, de előfordul, hogy feltörnek hozzá számítógépeket vagy social engineering technikákat használnak. Célja jellemzően az, hogy megszégyenítse, zsarolja vagy zaklatásnak tegye ki az érintett személyeket vagy cégeket, de előfordul, hogy a rendőrséget szeretné valaki ilyen módon segíteni a bizalmas információkkal.

A kifejezés az angol docs szó (ami documents, azaz dokumentumok szó rövidítése) alternatív helyesírásából ered, és eredetileg a 90‑es évek hackerei használták, akkor még dox dropping formában arra, amikor egy rivális hacker leleplezte egy korábban anonim társa személyazonosságát.

Publikálva: 2022. augusztus 3.