Lexiq

Doppelgänger

A doppelgänger (kiejtve: doplgenger) jelentése pontos hasonmás, alteregó, tehát nem olyasvalaki, aki csupán hasonlít rád, hanem akivel a megtévesztésig hasonlítotok egymásra külsőleg, öltözködésben, viselkedésben, mozdulataitokban, esetleg főbb személyiségjegyeitekben egyaránt.

A doppelgängerek több hasonló génnel rendelkeznek, mint azok, akik nem hasonlítanak egymásra.

Régebben az irodalomban és a képzőművészetekben gyakran szellemként vagy egyéb természetfeletti jelenségként ábrázolták őket, és a történetek szerint általában balszerencsét hoztak az emberre.

két amerikai férfi, akik úgy hasonlítanak egymásra, mintha ikertestvérek lennénekUgyanakkor napjainkban, illetve a szlengben egyre inkább használják a szót bárki olyanra, aki pusztán külső megjelenésében hasonlít valaki másra. A közösségi média megjelenése óta több olyan eset napvilágot látott, amikor az emberek az interneten véletlenül bukkantak rá a pontos hasonmásukra. De újabban már vannak olyan weboldalak is, ahol bárki feltölthet magáról egy fényképet, és egy arcfelismerő szoftver megpróbálja őt egy másik, hasonló kinézetű emberrel összepárosítani.

A kutatások szerint egy ember arca mindössze százezer emberből egyhez hasonlíthat, és egy a trillióhoz az esélye annak, hogy pontosan ugyanolyan legyen az arcod, mint valaki másnak, azaz ez utóbbi matematikailag szinte lehetetlen.

A doppelgänger egy német szó, aminek szó szerinti jelentése "duplán járás" vagy "másodpéldányban járás".

Publikálva: 2022. augusztus 29.