Lexiq

Dopamin

A dopamin egy olyan vegyület, ami az agyban neurotranszmitterként működik, ezen kívül több hormon szintjének szabályozásában is részt vesz.

A hétköznapi beszédben a dopamint gyakran az örömérzésért felelős anyagnak vagy "boldogsághormonnak" nevezik, de valójában a dopamin nem jóérzést teremt, hanem motivációt biztosít, azaz előrejelzi a dolgok kívánatosságát vagy ellenszenvességét (például egy cukrászdában ücsörögni vagy a fogorvosi székben ülni), és ez alapján irányítja a viselkedést az adott dolog felé (például a cukrászdába) vagy attól visszatartva (például a fogorvostól). Bármi, ami várhatóan valamilyen jutalmat nyújt, dopamint szabadít fel, még akkor is, ha hosszú távon valójában rosszabbul jársz vele (például cukrászdába mész ahelyett, hogy megjelennél egy fogorvosi kontrollon).

a dopamin molekula térbeli szerkezetének modelljeA motiváció létrejöttén - és ebből adódóan a függőségek kialakulásán - kívül a dopamin neurotranszmitterként részt vesz a szándékos mozgás kivitelezésében is. A Parkinson‑kórban megjelenő remegő mozgást a dopamint termelő agyi sejtek pusztulása okozza.

A központi idegrendszeren kívüli jeladóként a dopamin beindítja a szülés utáni tejelválasztást (a prolaktin hormon felszabadításával), tágítja az ereket (a noradrenalin gátlásával), a vesékben növeli a nátrium kiválasztását és a vizeletürítést, a hasnyálmirigyben csökkenti az inzulin termelését, az emésztőrendszerben mérsékli a gyomor és a bélrendszer mozgását, az immunrendszerben pedig csökkenti a limfociták aktivitását.

Vérvizsgálat során a dopamin normálértéke 0,88 nmol/l alatt van, de ez laboratóriumonként eltérhet.

A dopamin rövidítése: DA

A dopamin kémiai képlete: C8H11NO2

Bővebben:

Kapcsolódó szavak: dopaminerg, dopaminböjt

Publikálva: 2022. január 15.