Lexiq

Dollarizáció

A dollarizáció az a folyamat, amikor egy ország egy másik ország pénznemét kezdi el használni fizetőeszközként. Ezt általában a magas infláció és a saját nemzeti valuta megbízhatatlanná válása idézi elő.

Az új pénznem nem feltétlenül a dollár, hanem lehet bármilyen más valuta, csak az amerikai dollár (USD) eluralkodásából adódott ez az elnevezés. Az új pénznem jellemzően egy gazdaságilag fejlettebb állam erősebb, több nemzet által használt, nagyobb bizalmat élvező valutája, ami helyettesíteni tudja az ország saját, leértékelődött pénznemét. A dollarizáció mintájára képződött az euroizáció fogalma, amikor egy ország a saját nemzeti valutájáról az euróra (EUR) tér át.

A dollarizáció lehet spontán, részleges folyamat is, amikor egy ország a saját pénznemét és egy másik ország pénznemét egymás mellett használja. Például ez történik Horvátországban, ahol a horvát kuna (HRK) a hivatalos fizetőeszköz, de a turizmusban eurót használnak, tehát a szálláshelyek árait, az éttermek menüjét euróban adják meg. Ugyanakkor a dollarizáció végbemehet formálisan is, amikor egy ország - akár egy már korábban lezajlott spontán dollarizációt követően - hivatalos fizetőeszközévé teszi az új pénznemet.

Publikálva: 2022. augusztus 21.