Lexiq

Diverzifikáció

A diverzifikáció szó jelentése változatossá, különbözővé tétel.

A kifejezést leggyakrabban pénzügyi területen használják, itt a befektetések vagy a bevételek változatosabbá tételével történő pénzügyi kockázatcsökkentést jelent. Magyarul a több lábon állás kifejezést is használják helyette.

Diverzifikáció például, ha valaki egyetlen hely helyett több különböző helyre fektet be (például több különböző értékpapírt vásárol), vagy ha egyetlen termék helyett több különböző terméket árul (például napernyőt jó idő esetére és esőernyőt rossz idő esetére), vagy ha ahelyett, hogy egyetlen bevételi forrása lenne, több kisebb helyről kapja a pénzt (például egy nagy cég helyett több kisebb cégnek dolgozik).

A diverzifikáció célja, hogy ne veszélyeztesse a pénzügyi biztonságot, ha az egyik befektetés, termék vagy bevételi forrás valamiért rosszabbul teljesít. Hátránya, hogy sok esetben a várható hozam, illetve a bevétel csökkenésével jár.

A kifejezést más területeken is használják. A mezőgazdaságban például a különböző növények termesztését (például vetésforgó) értik alatta.

A kifejezés a latin diversus (=különböző) szóból ered.