Lexiq

Dinamikus weboldal

A dinamikus weboldal olyan weboldal, aminek tartalma nem fix, hanem a látogató érkezésekor kerül létrehozásra általában egy mögötte lévő adatbázis alapján.

Például ha egy weboldal a Euro/Forint árfolyamot jeleníti meg, akkor annak dinamikus weboldalnak kell lennie, hiszen az árfolyam változása alapján mindig mást kell kiírnia a látogatóknak. Szintén dinamikus weboldal például minden közösségi oldal, hiszen ott a látogatók fel tudnak tölteni tartalmakat, és az megjelenik a többieknek, tehát nem valamilyen fix, változatlan szöveget vagy képet jelenít meg.

Szakmaiabban fogalmazva olyan weboldalról van szó, ami mögött a webszerveren egy program fut (például PHP script), ami valós időben generálja le a látogatónak a tartalmat.

Előnye, hogy segítségével összetettebb, okosabb, komolyabb weboldalak készíthetőek, aminek a tartalmát általában a weboldal meglátogatásával, szakmai ismeretek nélkül is könnyen lehet szerkeszteni. Hátránya, hogy létrehozása általában komplikáltabb és drágább.

Dinamikus weboldalt legegyszerűbben egy ingyenes tartalomkezelő rendszer használatával lehet készíteni. Ilyen például a WordPress.

Ellentéte a statikus weboldal.

Publikálva: 2022. szeptember 29.