Lexiq

Digitális nomád

A digitális nomád olyan személy, akinek helytől függetlenül végezhető munkája van, és azt nem egy fix irodából vagy lakásból végzi, hanem különböző városok, országok közt vándorolva éli mindennapjait.

medence partján laptoppal dolgozó férfiEgyes digitális nomádoknak saját vállalkozásuk van, mások alkalmazottak, de távmunkában dolgoznak. Jellemzően olyan munkákat végeznek, amiknek az eredménye valamilyen számítógépes, internetes termék (például grafika, fotó, weboldal vagy szoftver), ez teszi lehetővé, hogy bárhonnan dolgozhassanak.

Egyes digitális nomádok több hónapig is egy helyen laknak (például olcsóbb országok szállodáiban), mások akár folyamatosan úton lehetnek (például lakóautóban, vagy átalakított kisteherautóban élve).

A témát az interneten gyakran ábrázolják olyan számítógéppel, ami mögött a háttérben a tenger hullámzik, a gép mellett pedig valamilyen gyönyörű koktél található. A valóságban jellemzőbb, hogy a digitális nomádok kávézókban, szálláshelyeken vagy közösségi irodákban dolgoznak (ezeken a helyeken jobbak a fényviszonyok és van áram meg wifi), és a strandra inkább a munka végeztével mennek el.

A kifejezésben a digitális szó a munka végeredményének számítógépes jellegére utal, a nomád szó pedig vándorló életmódot jelent. Ritkábban a neonomád szót használják helyette.

Publikálva: 2020. december 17.