Lexiq

Digitális lábnyom

Digitális lábnyom (vagy angolul digital footprint) minden olyan információ, amit valaki az online jelenlétével hagy maga után az Interneten vagy tágabban értelmezve minden olyan adat, amit valamilyen digitális technológia rögzített, és összefüggésbe hozható a személyével.

Például szándékos digitális lábnyom egy közösségi oldalon közzétett fotó vagy hozzászólás, egy regisztráció valamilyen weboldalon, vagy egy poszt lájkolása. Léteznek akaratlan lábnyomok is, amiket egyes cégek vagy államok gyűjtenek rólunk, például az általunk meglátogatott oldalakról vagy hogy mennyit görgettünk le egy oldalon és hova kattintottunk.

Tágabb értelemben digitális lábnyomnak számítanak például mobiltelefon használata során keletkezett hívásadatok, SMS‑ek vagy a térfigyelő kamerák felvételei is.

Az így keletkezett adatokat jellemzően arra használják, hogy segítségükkel minket érdeklő hirdetéseket tudjanak megjeleníteni számunkra, azonban a digitális lábnyomoknak vannak veszélyei is, például felhasználhatják adathalász vagy social engineering támadások során, vagy esetleg arra, hogy manipuláljanak. Problémát okozhat az is, ha például egy új munkahelyen a korábbi internetes tevékenységünk alapján döntenek a felvételünkről vagy jelentkezésünk elutasításáról.

A széles körű adatgyűjtés miatt a digitális lábnyomok eltüntetése a legtöbb esetben nem megoldható, azonban a csökkentésükre van lehetőség, például törölheted a korábbi regisztrációidat, a GDPR alapján az egyes cégektől kérheted a rólad tárolt adatok törlését és megnézheted az általad használt szolgáltatásoknál a beállításokban, hogy milyen adatok gyűjtését lehet letiltani.

Ha szeretnél kevesebb digitális lábnyomot hagyni magad után, ezt megteheted például azzal, ha nem vagy aktív közösségi oldalakon, szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkező szolgáltatásokat és szoftvereket használsz (például a DuckDuckGo keresőt és a Firefox‑ot), eldobható e‑mail címeket adsz meg a regisztrációk során vagy a Tor böngészővel netezel.

Publikálva: 2022. szeptember 30.