Lexiq

Dextrin

A keményítő lebontása során keletkező anyag, egész pontosan a keményítő maltózzá alakulásának köztes terméke. Ez azt jelenti, hogy a keményítőből először dextrin lesz, és a dextrin alakul később maltózzá. Innen ered a régebben használt keményítő gumi neve is.

A dextrin valójában egy gyűjtőfogalom, ami különböző összetételű és tulajdonságú vegyületeket foglal magában. A keményítő lebontásakor ugyanis különböző hosszúságú szénhidrát-lánctöredékek keletkeznek, amelyek mérete tág határok között változik. Az egyszerű dextrin kémiai képlete: C6H10O5.

A dextrin vízben oldódó, színtelen vagy sárgás színű, ízetlen, szagtalan, por állagú anyag. Mivel vízzel keverve erősen ragacsos masszát képez, ezért az iparban ragasztóként használják. Ezzel vonják be például a bélyegek hátát, ami nedvesség hatására ragadóssá válik. A kozmetikai és az élelmiszeriparban sűrítő anyagként illetve térfogatnövelő szerként alkalmazzák. A textil- és a papíriparban fényezőanyagként is használatos, de a kenyérhéj és a sütemények sötétebb szélének fényességét is a bennük lévő jelentős mennyiségű dextrin adja.

Bővebben: Dextrin (Wikipédia)

Kapcsolódó szavak: maláta, maltodextrin

Publikálva: 2020. június 11.