Lexiq

Deutérium

A deutérium a hidrogén egy izotópja, aminek természetes előfordulása 0,02% a normál hidrogén 99,98%‑ával szemben.

a normál hidrogén és a deutérium atomjának sematikus rajzaA normál hidrogén és a deutérium közötti különbség abban áll, hogy míg a hidrogén atommagja csak egy protont, addig a deutérium atommagja egy protont és egy neutront is tartalmaz. Ebből adódóan tömege kétszerese a hagyományos hidrogénnek, és ezért nehézhidrogénnek is nevezik.

Fizikai tulajdonságai nemigen térnek el a hidrogéntől, és kémiai szempontból is ahhoz nagyon hasonlóan viselkedik, legfeljebb a nagyobb tömege miatt lassabban zajlanak le a deutériummal végbemenő reakciók.

A csökkentett deutériumtartalmú víz kémiailag teljesen megegyezik a közönséges vízzel, csak az a különbség közöttük, hogy míg a sima csapvízben egymillió hidrogénatomból átlagosan 145 darab a deutérium, addig a csökkentett formában nagyjából 25 darab deutériumatom van egymillió hidrogénatomonként, tehát az átlagos értéknél kisebb a deutérium aránya. Ennek ivóvízként való fogyasztását a gyártók számos pozitív hatást ígérve reklámozzák (például sportteljesítmény fokozása, öregedési folyamatok lassítása, rákmegelőzés kisállatokban stb.), de a forgalmazókon kívül, szakmai körökben elfogadott tudományos bizonyítékok egyelőre nem születtek az előnyös hatásairól.

A deutérium név a görög deuteros (=második) szóból származik, utalva arra, hogy az atommagban lévő proton mellett egy második részecske is jelen van, és szembeállítva ezzel a görög prota (=első) szóból eredő prócium névvel, ami a közönséges hidrogén leíró megnevezése.

Bővebben:

Publikálva: 2022. január 16.