Lexiq

Determinizmus

Az a filozófiai nézet, mely szerint az ok‑okozati összefüggések egyértelműen meghatározzák a világ működését.

Ha például valaki egy tetszőleges múltbéli időpontban a Világegyetem pontos állapotát tudta volna, akkor elméletileg kiszámíthatta volna azt, hogy mi lesz a jelenlegi állapota (erre a gondolatra Laplace démonaként is szoktak hivatkozni).

A determinizmus hívei nem hisznek a véletlen létezésében, és bár a meghatározottságot a fizika világára értik, azt minden jelenségre (például kémiai, biológiai, társadalmi stb.) érvényesnek gondolják. Ez egy redukcionista álláspontot jelent, azaz nem azt gondolják, hogy a mai gondolataidnak van valamilyen oksági ereje, ami egyértelműen meghatározza a holnapi cselekedeteidet, hanem azt, hogy a mai gondolataid a biológián és a kémián keresztül visszavezethetőek a fizikai állapotodra, és az ezen a fizikai szinten lévő történések azok, amik meghatározzák a világ holnap érvényes fizikai állapotát.

A determinizmus szót néha egy jelzővel kombinálják, ami módosítja azt, hogy az illető szerint mi határozza meg a dolgok működését. A földrajzi determinizmus például azt jelenti, hogy a földrajzi elhelyezkedés az, ami magyarázatot ad egy adott terület vagy személy jelenlegi helyzetére.

Ellentéte az indeterminizmus, amely tagadja a dolgok ok‑okozati meghatározottságát.

Publikálva: 2020. április 28.