Lexiq

Desztillált víz

A desztillált víz úgy készül, hogy a vizet felforralják, és amíg a forró víz gőzölög, a gőzt egy másik edényben lecsapolják. Mire az összes víz elpárolog, a vízben oldott állapotban lévő ionok vízkő formájában a forralóedényben maradnak, a lecsapolt vízgőzből pedig egy ionmentes víz keletkezik (ezt desztillátum‑nak hívják).

Ez lényegében ugyanaz a lepárlás, mint amikor vizet forralsz a tűzhelyen, és a vízpára lecsapódik a fedőn: ezek a vízcseppek tulajdonképpen házilag készített desztillált víz cseppjei.

A desztillációs eljárás egymás után többször is megismételhető, így egyre tisztább víz nyerhető. A víz tisztaságának fokmérője a víz elektromos vezetőképessége, hiszen ezért az ásványi anyagok felelősek: minél kevesebb maradt belőlük a vízben, annál kevésbé vezeti az áramot. (Ezzel szemben az ioncserélt víz ugyanúgy vezeti az áramot, mint a csapvíz.) A kétszer kezelt vizet bidesztillált, a háromszor kezelt vizet tridesztillált víznek nevezik.

A desztillált víz keménysége nagyjából egyezik az ioncserélt víz keménységével, hiszen a vízkő-képződésért felelős kalcium és magnézium ionokat mindkét eljárás eltávolítja a vízből. Épp ezért desztillált vizet használhatsz bármihez, amihez az ioncserélt víz is alkalmas, például háztartási gépekbe, párologtatókba vagy hűtőrendszerekbe.

A desztillálás azonban nem csupán kicseréli a víz ionjait, hanem teljesen kiürít mindent a vízből, aminek eredményeképpen egy vegytiszta, idegen anyagot nem tartalmazó, ásványi anyagoktól mentes víz keletkezik.

Az ásványi anyagok teljes hiánya az oka annak, hogy emberi fogyasztásra hosszú távon nem alkalmas. Az ivóvízzel fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket juttatunk a szervezetünkbe. Egy‑egy pohár desztillált víz ugyan senkinek nem árt meg, de huzamosabb ideig fogyasztva kivonhatja az ásványi anyagokat a szervezetből, felboríthatja a szervezet ionháztartását, ami gyengeséghez, fáradtsághoz, csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

A desztillált víz angolul distilled water, németül destilliertes Wasser néven kapható.