Lexiq

De minimis

A de minimis egy latin kifejezés, aminek jelentése csekély mértékű, jelentéktelen, azaz amikor valami túl kicsi ahhoz, hogy jelentőséggel bírjon.

Általában jogi szövegekben használják a kifejezést, amikor valamit egy bizonyos alacsony szint alatt jelentéktelennek tekintenek, és ennek megfelelően kezelik. Például a "de minimis non curat lex" mondat azt jelenti, hogy "a törvény nem foglalkozik apróságokkal", azaz a bíróság megtagadja a csekélységek kivizsgálását, akár pénzértéküket, akár súlyosságukat tekintve (mondjuk ha a szomszédod átnyúl a kerítésen, és ellop egy almát a fádról).

Magyarul leginkább a de minimis támogatás, azaz a csekély összegű támogatás nevében bukkan fel. Az állami támogatások de minimis szabálya ugyanis azt mondja ki, hogy egy cég három éven belül maximum 200 000 eurós állami támogatást kaphat. Ha például egy cég különböző pályázatok útján tavalyelőtt 100 000 eurót, tavaly pedig 50 000 eurót kapott, akkor idén maximum 50 000 eurót igényelhet. Ha a pályázatban ígért tevékenységek költsége ezt az 50 000 eurót meghaladja, akkor azt a cégnek a saját zsebéből kell kifizetnie. Ennek a szabálynak az a célja, hogy egyes cégek ne kerülhessenek előnybe a többiekkel szemben azért, mert nagyságrendekkel több pályázati támogatást nyernek, mint a konkurensei.

Bővebben: Mi az a de minimis támogatás és ki veheti igénybe? (Blyxa Consulting)

Publikálva: 2022. szeptember 7.