Lexiq

Dalai láma

A tibeti buddhizmus legmagasabb rangú tanítója, egyben Tibet vallási vezetője és politikai uralkodója.

A dalai láma a rangját az előző dalai lámától "ihletve" kapja. Ez úgy történik, hogy uralkodásának végéhez közeledve (azaz haldoklását megérezve) a dalai láma kinyilatkoztatja, milyen formában és kiben fog újjászületni. Ezzel ő lemond a beteljesülésről, a végső üdvösségről annak érdekében, hogy továbbra is az emberiséget szolgálja. Az uralkodó halála után a vezető lámák (azaz tibeti buddhista papok) megkeresik azt a gyermeket, aki az elhunyt reinkarnációja, és neki adományozzák a dalai láma címet. Ez az újjászületési vonal 1391‑ig, az első dalai láma születési évéig nyúlik vissza.

A 14. dalai láma, Tendzin GyacoA jelenlegi dalai láma a tizennegyedik, Tendzin Gyaco (kiejtve nagyjából: tencin tyac‑ho) akit 1950‑ben, 15 éves korában neveztek ki a vallás élére.

A megnevezésben a dalai kifejezés a mongol dalaj (=tenger) szóból származik. A láma kifejezés a tibeti bla‑ma (= pap, tanító) szóból ered, amit önmagában is használnak a buddhista papok és tanítómesterek megszólítására. A dalai láma cím jelentése tehát "a bölcsesség tengere".

Bővebben:

Publikálva: 2020. június 8.