Lexiq

CVC

A CVC az angol card verification code, azaz magyarul kártya ellenőrző kód rövidítése a Mastercard bankkártyákon. Ez az a háromjegyű számsor, ami a bankkártyád hátoldalán, az aláírásod mellett jobbra található.

CVC számsor egy bankkártya hátoldalánEz a biztonsági kód arra szolgál, hogy megelőzze a visszaéléseket akkor is, amikor a bankkártya fizikailag nincs jelen a vásárlásnál.

Amikor az interneten vásárolsz, és bankkártyával fizetsz, négy adatot kell megadnod:

  1. a nevedet, ami bankkártya előlapján szerepel
  2. a bankkártya számát, ami szintén az előlapon áll
  3. a bankkártya lejárati időpontját, ami ugyanúgy az előlapon van
  4. a CVC-t, ami a kártya hátoldalán, apró számokkal van feltüntetve

Ha egy idegen megszerzi a bankkártyád előlapján lévő adatokat (például egy biztonsági kamerán keresztül vagy egyszerűen csak azzal, hogy a kártyát hosszú ideig a pulton hagyod egy ügyintézés során, miközben a mögötted álló rálát), akkor sem tud visszaélni ezekkel az információkkal, hiszen a CVC‑t nem ismeri.

Amikor tehát az interneten bankkártyával fizetsz, a CVC megadása az a biztonsági lépés, amivel igazolod, hogy a kártya a tiéd, és nem egy idegen akar vásárolni vele. Ha nem adod meg a CVC‑t, akkor a fizetés meghiúsul, és nem jön létre a vásárlás.

Mivel a CVC ennyire érzékeny adat, ráadásul megváltoztatni sem lehet (ellentétben a PIN‑kóddal), ezért a nagyobb biztonság érdekében sokan leragasztják a kártya hátulján ezt a számsort egy kis darab szigetelőszalaggal vagy dekortapasszal.

A CVC neve a Visa kártyákon CVV (card verification value, azaz kártya ellenőrző szám), ezért sok webáruház a biztonsági kódot CVC/CVV vagy CVV/CVC formában kéri be a fizetés során.

Publikálva: 2021. március 5.