Lexiq

Cuvée

A francia cuvée (kiejtve: küvé) szó szerinti jelentése keverék. Mi, magyarok leginkább boros- vagy pezsgősüvegen találkozunk ezzel a kifejezéssel, itt többféle alkohol keverésére utal a kész ital előállításához.

egy üveg cuvée fehérborBorosüvegen a cuvée azt jelenti, hogy a bor két vagy több különböző szőlőfajtából készült. Ezt magyarul házasított bornak is nevezik, hiszen ezzel a módszerrel a különböző szőlőfajták kiegészítik egymást, elfedik egymás hiányosságait, és végeredményül egy előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező, új ízvilágú bor kerekedik belőle. Mivel azonban a cuvée szó használatára semmilyen jogi szabályozás nem létezik, ezért ez a felirat egyáltalán nem garantálja a kimagasló minőséget, de amelyik borászat többféle kevert bort is forgalmaz, az jellemzően a különlegesebbeket vagy a jobb minőségűeket szokta cuvée-nek nevezni. A leghíresebb magyar cuvée az Egri bikavér, ami az egri borvidék többféle kékszőlőjéből készül, mégpedig olyan harmonikus összetételben, hogy egyik íze sem hangsúlyosabb a többinél.

Pezsgősüvegen a cuvée azt jelenti, hogy a pezsgő a szőlő első, kíméletes sajtolásából származik. Mivel ebben még nincsenek összezúzva a szőlőszemek, ezért ez a legjobb minőségű alapanyag, míg az utána következő sajtolás sokkal durvább, karakteresebb szőlőlevet ad.

A cuvée kifejezés a francia cuve (=tartály) szóból származik, utalva a bor készítése és érlelése során használt erjesztőtartályokra.

Publikálva: 2020. december 18.