Lexiq

Curry

A curry (kiejtve: körri) eredetileg egy ázsiai, fűszeres, szószos ételtípus neve, aminek rengeteg fajtája és helyi változata létezik. Ezeket a curry változatokat egymástól eltérően ízesítik, erre szolgálnak a különböző curry fűszerkeverékek, amelyek általában hat-nyolcféle frissen őrölt fűszernövényből állnak.

curry fűszerEurópában és így hazánkban azonban a curry egy indiai ételek készítéséhez ajánlott, sárga színű, erős illatú, csípős fűszerkeverék, amit az indiai gyarmatokról hazatelepült angolok állítottak össze, hogy szárított fűszerekkel utánozhassák a "tipikus indiai ízt". Ilyen fűszerkeverék tehát Indiában nem létezik. Az európai curry élénk sárga színét a benne lévő kurkuma adja, ezen kívül általában koriander, római kömény, görögszénamag,  mustármag, cayenne bors és chili szokott benne lenni.

(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!