Lexiq

Ctrl+F5

A Ctrl+F5 billentyűkombinációt leggyakrabban böngészőkben használjuk az aktuális weboldal tartalmának teljes újratöltésére.

Az F5 lenyomásával a böngésző ismét letölti az aktuális oldal tartalmát, és láthatod, ha például felkerült egy új cikk vagy valamilyen más tartalom az oldalra. Nem tölti viszont le azokat a dolgokat, amik csak ritkán változnak (például a korábban már letöltött képeket vagy az oldal külsejét meghatározó úgynevezett CSS fájlt), ezeket a számítógépeden lévő gyorsítótárból jeleníti meg, azaz a korábban elmentett tartalmat látod. Ha valamelyik fájlt első alkalommal hibásan töltötte le a számítógéped, vagy úgy gondolod, hogy ezek közül is megváltozott valamelyiknek a tartalma, akkor a Ctrl+F5 billentyűkombinációt kell használnod a weboldal teljes újratöltésére. Ilyenkor a böngésző minden fájlt újra letölt, mintha most járnál legelőször az oldalon, így biztos lehetsz benne, hogy mindenből a legfrissebbet láthatod.

Egyes weboldalak például az általad feltöltött profilképet mindig ugyanazon a néven tárolják. Emiatt ha új képet töltesz fel, előfordulhat, hogy továbbra is a régit látod, mert a fájlnév alapján a böngésződ úgy gondolja, hogy nyugodtan mutathatja a korábban már elmentett változatot. Ilyenkor a Ctrl+F5 billentyűkombináció megnyomása után már az új képet fogod látni.