Lexiq

Csúcsdísz

A csúcsdísz a karácsonyfa tetején álló dekoráció, ami a fa legfőbb ékessége.

karácsonyfa csúcsán álló csillagEz régebben általában egy csillag volt, ami a keresztények szemében a Jézus születését jelző betlehemi csillag jelképe. Ez a csillag vezette el a Háromkirályokat Betlehembe a jászolig. A nem vallásos értelmezés szerint a fa tetején álló csillag a Nap szimbóluma, a gömbdíszek pedig a Földet és naprendszerünk többi bolygóját jelképezik. A hagyomány szerint épp ezért legalább kilenc gömbdísznek kell lógnia a fán.

A modern csúcsdíszek inkább magas, hegyes végű, egy vagy két gömb alakú dudorban kiszélesedő, toronycsúcsra emlékeztető dekorációk, amelyek üvegből vagy műanyagból is készülhetnek. Ugyanakkor manapság sok helyen szalagból vagy papírból készített masni vagy rozetta, illetve a hívő családoknál kereszt alakú vagy angyalt ábrázoló dísz áll a fa tetején. Egy további megoldás, hogy a legmagasabbra nyúló fenyőágat egyszerűen üresen hagyják.

A karácsonyfa csúcsdísze angolul Christmas tree topper, ezért ha külföldről szeretnél vásárolni egyet, akkor így kell rákeresned.